Kaart van Griekenland
Griekenland (officieel: Elliniki Dimokratia = Helleense Republiek, of Hellás) is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. De totale landoppervlakte inclusief alle eilanden bedraagt 131.957 vierkante kilometer, en daarmee is Griekenland ruim drie maal groter dan Nederland. De kust van het vasteland is bijna 4000 kilometer lang. Met de kusten van alle eilanden meegerekend komt het totale aantal kustkilometers op ca. 15.000! Hiermee heeft Griekenland, op Noorwegen na, de langste kustlijn van Europa! Griekenland is omgeven door zeeën en op veel plaatsen dringt de zee diep het land binnen.
Waar men zich ook bevindt, men is nooit verder dan 96,5 kilometer van zee
Bijna 18% van het landoppervlak wordt ingenomen door ruim 2000 vaak ver uit elkaar liggende eilanden en rotspunten, waarvan er maar ca. 150 bewoond worden, eenvoudigweg omdat ze te klein zijn. Vaak zijn de eilandjes privé-bezit van bijvoorbeeld steenrijke reders. Het meest noordelijke eiland is Thasos, het meest westelijke Korfoe, het meest zuidelijke Kreta en het meest oostelijke Rhodos.

De Griekse eilanden liggen verspreid over de Ionische en de Egeïsche Zee en zijn onderverdeeld in de volgende vier regio’s:

  • De Ionische eilanden met Korfoe als economisch centrum, voornamelijk toerisme.
  • De noordelijke eilanden in de Egeïsche Zee met als belangrijkste activiteiten landbouw en wat toerisme.
  • De zuidelijke eilanden in de Egeïsche Zee met kleinschalig toerisme op de Cycladen en massatoerisme op Rhodos en Kos.
  • Kreta met als hoofdstad Heráklion en als belangrijkste activiteiten landbouw en toerisme.

De Egeïsche eilanden zijn in de meerderheid en enkele bekende eilanden zijn Samothráki, Límnos, Lésvos, de Sporaden, de Cycladen, Rhodos en natuurlijk ons geliefde Sámos.

Samos bestaat uit 4 provincies of 'municipalities'
Samos ligt in het oosten van de Noord Egeïsche Zee en is na Lesbos en Chios het grootste eiland van deze regio. Het ligt vlak voor de kust van Klein-Azië, tien mijl ten oosten van Ikaria en op ongeveer drie uur varen vanaf Patmos in het zuiden. In het oosten wordt Samos van Klein Azië gescheiden door een smalle zeestraat van maar ongeveer 1200 meter breed. Samen met de kleine eilandjes eromheen, heeft Samos een oppervlakte van 475 km². De grootste lengte, van oost naar west is 49 km en de grootste breedte is 20 km. De gehele kustlijn rond het eiland is 140 km lang.


*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare