Pasen in Griekenland, is na Kerstmis, het meest heilige en belangrijke feest van het jaar. Met het Paasfeest wordt de lijdensweg en de kruisiging van Jezus Christus herdacht en zijn Opstanding gevierd. Grieks Orthodox Pasen valt niet altijd op dezelfde datum als het Katholieke Paasfeest. Dit komt doordat de Orthodoxe kerk voor de berekening van de paasdatum nog steeds de Juliaanse kalender gebruikt, waardoor er meestal een verschil ontstaat.

In de week voor Pasen, die Megáli Evdomáda (Grote of Heilige Week) wordt genoemd, worden alle voorbereidingen voor het heilige feest getroffen. De straten in de dorpen worden versierd, de grote schoonmaak wordt gehouden, de Tsourékia (paasbroodjes) worden gebakken en de paaseieren worden geverfd. Elke dag van deze week, beginnend op maandag heeft als extra titel “Groot” (Megálo). Maandag wordt Grote maandag, dinsdag wordt Grote dinsdag, enzovoorts. Dit jaar (2013) valt het Orthodox Pasen op 5 mei en het Katholieke Paasfeest op 31 maartMen gaat deze week iedere dag naar de kerk voor een liturgische dienst. Voorafgaand aan Megáli Evdomáda gaat een vastenperiode van 40 dagen die ‘Sarakostí’ wordt genoemd. Er worden dan alleen natuurlijke voedingsmiddelen gegeten. Er wordt geen zuivel, vis, gevogelte, vlees en alcohol genuttigd en bovendien gebruikt men bij de maaltijden op woensdag en vrijdag geen (olijf)olie. Inktvis en schelpdieren vormen de uitzondering, die mogen – omdat ze geen bloed hebben – wel gegeten worden.

Palmpasen - 'Ton Baion'
Op Samos doen nog steeds veel mensen mee aan de vasten, dit in tegenstelling tot de grote steden. Het Paasfeest meemaken op Samos is een onvergetelijke ervaring. Tijdens de Lijdensweek worden elke dag de verschillende gebeurtenissen voor de dood van Christus aan het Kruis herdacht.


De Heilige week begint in het weekend van Palmpasen:

Palmpasen
In het weekend van Palmpasen viert de Orthodoxe Kerk twee gebeurtenissen. Zaterdag is gewijd aan de opwekking van Lazarus uit de doden, terwijl de zondag de intocht van Christus in Jeruzalem gedenkt (zie icoon).

Grote Maandag – Megáli Deftéra
Herdenking van de Dood en Wederopstanding van Jezus.


Grote Dinsdag – Megáli Tríti
Vervolg van de herdenking van de Dood en Wederopstanding van Jezus.

Het klooster 'Timíou Stavroú' op Samos
Grote Woensdag – Megáli Tetárti
Voorafgaand aan de dienst voor het Zalfen van de zieken gaan twee herdenkingen. De herdenking van de zondige vrouw die Jezus zalfde voor Zijn Kruisiging. Het tweede thema is de afspraak die gemaakt werd door Judas Iskariot om Jezus te verraden.
“Het wassen van de voeten van de Apostelen” in het Timíou Stavroú Klooster
Tip: Woon deze prachtige, ceremoniële dienst bij in het Timíou Stavroú Klooster op Samos.

Grote Donderdag – Megáli Pémpti
Liturgie van het Laatste Avondmaal van Jezus met de Apostelen. De dienst begint om 5 uur ‘s ochtends. ‘s Avonds volgt de Stávrosi ofwel de Kruisiging. In deze ceremoniële dienst wordt de kruisiging van Christus herdacht.

De 'Epitáfios'
Goede Vrijdag – Megáli Paraskeví
Deze dag staat in het teken van de herdenking van de Kruisiging van Jezus en zijn dood in Golgotha. Er worden treurzangen gezongen en de kerk is in vol ornaat voor de komende mis. In de ochtend of de vroege middag wordt – door de priester – het Jezusfiguur symbolisch van het Kruis genomen en op de Epitáfios (= geborduurde en met bloemen versierde afbeelding van de graflegging van Christus) gelegd. Vervolgens wordt de Epitáfios in processie rondgedragen door het dorp (of stad).

Grote Zaterdag – Megálo Sávvato
Vanaf elf uur ‘s avonds gaat men naar de kerk, waar alle lichten op een gegeven moment worden gedoofd. Men wacht in stilte en duisternis af totdat de priester, om klokslag middernacht, een kaars vanaf het altaar met het Heilige Vuur (dat nooit wordt gedoofd), ontbrandt. Het vuur gaat de kerk rond zodat ieder zijn eigen kaars ermee kan aansteken – en mee naar huis kan nemen.Vervolgens verkondigd de priester: Christós Anésti, gevolgd door de gemeente: Alithós Anésti, wat betekent: Christus is opgestaan, Waarachtig Hij is Opgestaan! Deze woorden worden meestal al overstemd door het knallen van het vele vuurwerk dat vanaf middernacht wordt afgestoken.

Paaszondag – Kyriakí tou Paschá
Viering van de Wederopstanding van Jezus Christus – Anástasi (zie icoon hiernaast). De Paaszondag is een echte familiedag op Samos; ‘s ochtends begint men al met het roosteren van de Kokorétsi en een Lam aan het spit. Men gaat bij elkaar op bezoek en geniet gezamelijk – en bij mooi weer natuurlijk buiten – van de feestmaaltijd.

Kaló Páscha!

Vrolijk Pasen!

Καλό Πάσχα!*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare