De Griekse Keuken

De Griekse keuken

De Griekse keuken is één van de grootste keukens ter wereld. Het is in feite de originele keuken en het waren destijds de Turken, Italianen en Europeanen die de recepten ontleenden aan de Grieken als zij met hen in contact kwamen. Niet – Grieken ontleenden aan de Grieken hun kookstijl, pasten de spijzen aan aan hun gewoonten en brachten ze dan als hun eigen originele schotels. Wanneer dit alles zich afspeelde? Heel erg lang geleden!

De Griekse keuken is eeuwen oud. Hij is zowel traditioneel als kwalitatief de eerste Europese keuken. Toen de ongeciviliseerde inwoners van Europa nog niets wisten over ‘de keuken’ behalve dat vlees geroosterd kan worden, wisten onze voorouders hier, in dit oude land 2.500 jaar geleden – zelfs vóór de ‘Gouden Eeuw van Griekenland’ – hoe ze verschillende ingrediënten en specerijen moesten mengen en combineren zodat de spijzen smakelijk en bevredigend waren voor ons vierde zintuig: het verhemelte! Dit feit is door zowel de Griekse als de buitenlandse historici en archeologen bevestigd.

Parthenon
Parthenon
Hoe zeer die Grieken de inspanning van een kok waardeerden, kan worden beoordeeld uit de legendes over Cadmus, de stichter van Thebe en de uitvinder van het alfabet. Hij werkte als verdienstelijk kok in het paleis van Sidon voor hij naar Thebe kwam.


Veel van die professionele koks verwierven in die tijd grote faam. De Grieken hielden die vakmensen in grote achting te vergelijken met de achting die zij hadden voor de wijsgeren van Griekenland. De beroemde Athenaeus vermeldt zeven Griekse koks die even beroemd en bekend waren als de zeven wijze mannen van Griekenland.


Concluderend kunnen we stellen dat de bekende 2.500 jaar oude Helleense (Griekse) keuken werd overgenomen en aangepast door Rome en de rest van Italië. De Byzantijnse aristocraten bleven trouw aan de voorschriften van de Helleense keuken, terwijl de ‘verhelleenste’ bevolking van het Byzantijnse Rijk zich aan de traditionele keuken van de Grieken uit de tijd van Alexander de Grote had gehouden. De Turken namen de middeleeuwse (Byzantijnse) keuken over en gaven die ontleende recepten namen uit hun eigen Turkse taal. Daaropvolgend werden de Turks genaamde recepten, die van Griekse oorsprong waren, doorgegeven aan de Grieken onder de Turkse heerschappij.

Baklavas
Griekse of Turkse Baklavas?
Het is algemeen bekend dat de mensen uit een land dat gedurende eeuwen werd overheerst, over het algemeen gebruik maken van uitdrukkingen van hun overwinnaars en ze opnemen in hun eigen taal. Dit is altijd zo geweest en het is niet te ontkennen.


Bekijk hier de lekkerste, authentiek Griekse (en Samiotische) recepten
*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare