*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare

Echte Griekse Frappe

1957 – Het begon met een toeval…
Een vertegenwoordiger van de firma Nestlé Food stond met zijn stand op de internationale handelsbeurs in Thessaloníki om een nieuw kinderdrankje met chocolademelkpoeder te demonstreren. Deze man, Dimitrios Vakondios (Grieks: Δημήτριος Βακόνδιος), vond er geen kokend water om zijn koffie te maken, dus gebruikte hij hetgeen hij over beschikte:

De echte Griekse Frappé - IJskoud het lekkerst!
oploskoffie, koud water, melk en suiker. De ingrediënten mengde hij in de shaker van het kinderdrankje, schudde het mengsel goed en ontdekte dat er zo een schuimende substantie ontstond. De “Frappé” was geboren. In de loop van de afgelopen vijftig jaar werd het een industrie op zich en een icoon in de Griekse popcultuur, onder andere door de marketing van Nestlé. Omdat Frappé populair geworden is door het toerisme, wordt er de laatste jaren ook in Nederland en België reclame voor gemaakt.

Tegenwoordig drinkt men deze nationale drank vooral ijskoud(!) en wordt de melk soms vervangen door vanille-ijs.


Enkele wetenswaardigheden:

  – Frappé (Grieks: Φραπέ) komt van het Franse woord voor ‘geslagen’

  – Frappé wordt geserveerd in hoge glazen met een rietje en een glas water

  – Wanneer er melk wordt toegevoegd heet het drankje Frappé Gála (grieks: γάλα)

  – Doorgaans wordt er onderscheid gemaakt tussen drie graden van zoetheid:

   – Frappé Glikós: (zeer) zoet
   – Frappé Métrios: minder zoet, medium
   – Frappé Skétos: zonder suiker


  – In sommige (luxueuzere) gelegenheden wordt aan de Frappé een koffielikeur of roomijs toegevoegd

Bereidingswijze voor een echte Frappe

Instant koffie voor Frappé
Doe 2 á 3 theelepels Nescáfe Classic oploskoffie in een hoog en breed glas. Voeg eventueel naar smaak suiker toe. Voeg vervolgens koud water toe totdat het glas ongeveer voor 2 tot 4 cm vanaf de bodem gevuld is; dit is afhankelijk van hoeveel suiker je gebruikt. Om het mengsel nu te laten schuimen gebruik je een ‘opschuimmixertje’. Mix totdat er alleen nog schuim over is. Laat nu 3 á 4 flinke ijsklontjes in het schuim zakken en vul het glas verder met een dun straaltje koud water. Laat eventueel wat ruimte aan de rand van het glas vrij om wat melk toe te voegen. Maak af met een rietje en drink de Frappé als een Griek, langzaam nippend en “Taking it Easy’!Add a comment

You must be logged in to comment.