Het Timíou Stavroú Klooster
Het monnikenklooster van ‘De Kruisverheffing van Christus’, Timíou Stavroú, is bijzonder de moeite van het bezoeken waard. Het behoort tot de oudste kloosters van het eiland en is gesticht uit eerbetoon aan het Heilige Kruis. De monnik Nilos bouwde op een helling ten zuidoosten van het dorpje Mavratzeí in 1582 een kleine kerk welke hij ongeveer 20 jaar later, samen met zijn broer Dionysios vergrootte. Veel later pas, in de 19 eeuw (1838), werd de kerk nogmaals en tot de huidige vorm uitgebreid. Ook het gebouw met de cellen voor de monniken is pas veel later in de 19e eeuw bewerkstelligd.

Eenzaam maar statig gelegen op de helling tussen de dorpen Mavratzei en Koumaradei, op 800 meter van de rondweg over het eiland en op ongeveer 200 meter hoogte vindt u dit bijzonder mooie klooster. Wie door de rode, houten portalen naar binnen loopt, staat gelijk op de binnenplaats die naar het zuiden open is, omdat de zuidvleugel van het klooster in 1950 afbrandde en de resten ervan zijn gesloopt. In de kleine kloostertuin aan de linkerhand groeien sinaasappels en citroenen, olijven en geraniums. Daartussen houden de monniken kippen en ganzen. Op het erf liggen een paar stompen van zuilen die van een vroegchristelijke basiliek afkomstig zijn. Gelijk links naast het zuidportaal van de kloosterkerk hangen naar oud gebruik aan de oude marmeren bron met zijn mooie reliëfs twee drinkbekers, waarmee de binnenkomers hun dorst kunnen lessen.Het verhaal gaat dat wie van van de bron drinkt zeker nog eens terugkomt…

De driescheepse koepelbasiliek
Even verder komt men op de met bloemen en planten volgezette binnenplaats waarvandaan zowel de kerk als het monnikenklooster te bezoeken zijn. De reusachtige kerk is een zogenoemde driescheepse koepelbasiliek waarvan het middendeel volledig is toegewijd aan het Heilige Kruis, het noordportaal aan de Bron van het Leven en het zuidportaal aan Johannes de Doper. Naast de met nadruk bijzondere sfeer die er heerst, zullen de oude fresco’s die nog uit de bouwtijd stammen (eind 16e eeuw), en de volledig met de hand – uit lindenhout – gesneden filigraaniconostase en bisschopstroon op iedereen een speciale indruk achterlaten. De immens hoge iconostase is een meesterwerk van uitzonderlijke kwaliteit welke na tien jaar werk, in 1854 voltooid werd door twee houtsnijders van het buureiland Chios.

Monnikencellen in het klooster
Ook het klooster is interessant. In de bibliotheek ervan is tevens een mooie collectie van religieuze objecten te bezichtigen. Het jaarlijkse kloosterfeest valt steevast op 14 september (naamdag Stávros). Vanuit heel Samos komen mensen hier dan in grote getalen op af.


Let op: De liturgische dienst ter ere van het kloosterfeest wordt altijd de avond voor 14 september gehouden (vanaf 17:00), er is dan ook een kleine kloostermarkt.

Timíou Stavroú is gemakkelijk vanaf Pythagórion via Pýrgos te bereiken. De oprit staat duidelijk vanaf de rondweg aangegeven. Dagelijks geopend van 09:00 tot 12:00h en van 17:00h tot zonsondergang.*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare