*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare

Het Archeologisch Museum in Vathy

Het Archeologisch Museum
Het Archeologisch museum in Samos stad wordt beschouwd als een van de meest interessante provinciale musea in heel Griekenland. Het staat in het stadspark van Vathý (Samos stad) en bestaat uit twee gebouwen welke vondsten uit verschillende perioden van ‘Het Heiligdom van Hera’ huisvesten. In het oude gebouw worden kleinere beelden en keramiek uit het ‘Paschaleio’ archief getoond

In het nieuwe gebouw vindt men een expositie van interessante beelden, waaronder de beroemde ‘Kouros van Samos’ en een aantal vrouwelijke beelden van enorme omvang. Ook vindt men hier een grote verzameling van bronzen griffioenkoppen, die vroeger de rand van grote ketels sierden. Ook brons uit Egypte en Perzië, kleine beeldjes uit Cyprus en Samos, een massief marmeren sarcofaag en ivoor, aarde- en houtsnijwerk behoren tot het repertoire.

Kouros van Samos
Heráion, het Heiligdom van Hera, ligt tussen Iréon en Pythagórion in het zuiden van Samos. In de 7e eeuw voor Christus bouwden de Ioniërs hier een tempel (destijds de grootste van Griekenland) voor de op het eiland aanbeden godin Hera (o.a. vruchtbaarheid). De tempel werd een belangrijk bedevaartsoord voor talloze aanbidders uit de wijde omtrek van het eiland die er regelmatig offers kwamen brengen en er voor langere tijd verbleven.

De hiernaast afgebeelde ‘Kouros van Samos’ is drie keer groter dan de gemiddelde man (bijna vijf meter) en is vervaardigd door de kunstenaar ‘Ishys’, zoals beschreven is op de linkerdij van het standbeeld. Deze unieke vondst werd gedaan bij de opgravingen die plaatsvonden tussen 1980 en 1984 en is tegelijkertijd de grootste in zijn soort (klik op de foto voor een vergroting). Het was één van de vijf of zes kolossale ‘Kouroi’ die de noordelijke kant van de Heilige Weg naar de tempel sierden.
Geopend van dinsdag t/m zondag van 08:30h tot 15:00h