*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare

Het Wijnmuseum in Malagari

Μουσείο Σαμιακού Óινου | Samos Wijnmuseum
Samos verschilt in veel opzichten van andere Griekse eilanden. Waar een groot deel van de eilanden bijvoorbeeld op de leest van het toerisme geschoeid zijn, is Samos niet alleen in de zomer of aan de kust vol leven. En dat is met name aan de reeds in de Oudheid beroemde zoete Samoswijn te danken. De witte muskaatdruif die in augustus en september geplukt wordt, de ‘Aspro Moscháto’, verleent hem zijn bijzondere aroma.

Tot het begin van de 20ste eeuw controleerden verschillende buitenlandse handelaren de totale wijnhandel. Al in de 17e eeuw bezaten zij grote pakhuizen aan de baai van de Vathý, waar zij in de loop der tijd steeds machtiger werden. De lokale wijnboeren bleven zo arm en werden volledig afhankelijk van de grote concerns. Dit tot grote onrust leidende machtsspel kwam in 1933 tot een eind; de Samioten kwamen collectief in opstand en dwongen de Griekse regering tot een wet die de buitenlanders hun economische macht zou ontnemen. Er werden 26 nieuwe, plaatselijke coöperaties opgericht waar alle lokale wijnboeren zich bij aansloten. In 1934 stichtten de coöperaties op hun beurt een overkoepelende vereniging, de EOSS -of in het Grieks ΕΟΣΣ- genaamd, die twee grote en moderne wijnkelders in Karlóvassi en in Malagári bezit.

In den beginne...
In Malagári, naast de commerciële haven bij Vathý, bevindt zich nu het Wijnmuseum. Het werd in de zomer van 2005 ingehuldigd en wordt sindsdien als groot succes beschouwd. Het gebouw waarin het museum huist was aanvankelijk een particuliere wijnmakerij, en werd later de wijnkelder en opslagplaats van de EOSS. In het onlangs flink gerenoveerde museum komt de traditionele wijnbereiding tot leven wanneer de verschillende exposities de bezoeker ‘terugstralen’ naar fragmenten uit de geschiedenis. Enorme, nog altijd in topconditie verkerende, eikenhouten vaten uit de vroege 20ste eeuw, verschillende gereedschappen, voorwerpen en documenten behoren tot het repertoire.
Oude liefde roest niet
Ook flessen wijn, foto’s en talloze (internationale) prijzen en onderscheidingen dragen gezamenlijk bij aan het oplossen van de historische puzzel. Hierbij prikkelt een op ingenieuze wijze gesimuleerde voorstelling van druiventeelt op steile terrassen, zoals gebruikelijk is op Samos, de verbeelding van de toeschouwer. De hostess Evangelia Argyrou geeft rondleidingen door het sfeervolle complex, waarna zij de bezoekers meeneemt voor een glaasje in de proefzaal.

De showroom

Openingstijden: maandag t/m vrijdag tot 15:00h