Een Ouzo in de namiddag aan de waterzijde
Ούζο Σάμου – De afkomst van de naam Ouzo (grieks: Ούζo) is niet met zekerheid bekend, maar men zegt dat een Grieks bedrijf dat de drank naar Frankrijk uitvoerde op de kisten de woorden “Uso Massalia” had staan, wat zoveel wil zeggen als “voor gebruik in Marseille”. Deze zin werd later synoniem voor de beste kwaliteit Ouzo, Massalia werd weggelaten en van Uso maakte men Ouzo.

Wellicht ligt het volgende verhaal nog iets dichter bij de waarheid. Vanuit Tyrnavos in de buurt van Lárissa, (Thessalië) werden veel coconnen van de zijderups geëxporteerd naar het Franse Marseille. Deze coconnen die voor Marseille bestemd waren, waren van de allerbeste kwaliteit en alleen op de dozen waarin de allerbeste kwaliteit zat (en die werden uitgevoerd naar Marseille) kwam te staan “Uso Massalia” (Voor gebruik in Marseille). Vervolgens werd iets dat alleen van de allerbeste kwaliteit was steeds vaker aangeduid met “Uso Massalia”. Op het moment dat de producent van een alcoholishe drank met anijssmaak van de drank proefde zei hij: “Uso Massalia”. Hiermee bedoelde hij dat de drank zo goed was, en van de allerbeste kwaliteit, dat hij voor gebruik in Marseille bestemd had kunnen zijn. En zo werd deze drank Uso of Ouzo genoemd.
Ouzo drinken is een kunst,
en voor sommigen
een Way of Life

Tegenwoordig is het wellicht de bekendste Griekse alcoholische drank en wordt het op grote schaal gedistilleerd. Het heeft een alcohol percentage van tussen de 40 en 46% en wordt gemaakt van water, essentiële anijsolie, geperste druiven, kruiden en bessen. Toch is de smaak die het meest naar voren komt die van anijs.

Panagiótis Frantzéskos
Overigens is de naam ‘Ouzo’ vanaf 1989 door Griekenland geclaimd en mag het alleen onder die naam en alleen in Griekenland geproduceerd worden. De meeste Ouzo wordt gemaakt op het eiland Lesbos, waar meer dan twintig ouzofabrieken staan.

De Ouzo van Samos is één van de beste Ouzo’s van Griekenland. De bekendste en grootste stokerij, gelegen op de weg van Vathí naar Kokkári, is die van Frantzeskos. De ouzo van Giokarinis, in het begin van de vorige eeuw ook wel de “Weduwe’s Ouzo” genoemd, is de tweede grote speler op de markt.

Giokarínis Ouzo
Daarnaast is ook Zarbanis Samos’ Ouzo één van de grote favorieten. De verschillende ouzostokerijen zijn nog altijd in familiehanden en hebben goed bewaard gebleven geheime recepten, waardoor er ook veel specifieke smaken te onderscheiden zijn. Ouzo kan puur gedronken worden, maar de beste manier is aangelengd met koud water en/of een ijsklontje. Puur is de drank helder, met water of ijs ontstaat door de anijsolie een melkwitte emulsie.

Ouzo wordt langzaam nippend genoten en traditioneel gedeeld met anderen en over een periode van enkele uren in de vroege avond. Hierbij horen traditiegetrouw verschillende hapjes, de “Mezedes”. Op Samos behoren tot de meest geschikt bevonden hapjes, stukjes feta (kaas), olijven, salami, brood, sardientjes, gezouten makreel en gegrilde octopus. De laatste twee zijn specialiteiten van het eiland en zijn Στην υγειά σας!

Op uw gezondheid!
zeker aan te bevelen.

Ouzo drinken is een kunst en volgens sommigen een ‘Way of Life’. Maar vooral ‘s zomers, onder de prachtige (sterren)hemel van Samos, is het drinken van een ijskoude Ouzo een genot op zich!*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare