Wijngaarden op Samos
Γλικό Κρασί Σάμου – De wijngaarden van Samos zijn uniek: 2300 hectare barstensvol wijnranken, comfortabel rustend op de vruchtbare bodem, omringd door de weelderige vegetatie van dit ongelooflijk groene eiland. Tot zo’n acht honderd meter boven de Egeïsche Zee vormen de hellingen van het Ambelosgebergte een groot amfitheater voor de talloze kleine terrassen en bijna eindeloze rijen druivenstokken die zich er tegoed doen aan pure rust en verblindende zon. Als je geluk hebt, vang je ergens in de verte nog een glimp op van één of twee noestige dorpelingen die er aan het werk zijn. Indrukwekkend om te zien en zeker om nooit te vergeten. Deze wijnlandschappen behoren dan ook tot de mooiste van de wereld.

Muscat blanc à petits grains
De witte muskaatdruif, ook wel bekend als de Muscat blanc à petits grains of als Muscat de Frontignan, en in Griekenland ook wel ‘Moschoudi’ genoemd, regeert rijkelijk op Samos. Het is een statige variëteit, vrij populair in hele Middellandse Zeegebied en zeker ook op grote schaal aangeplant in andere delen van Griekenland. Maar alleen op Samos produceert het de natuurzoete, specifieke volle wijnen waar het eiland zo bekend om staat. De meest geroemde wijnen zijn vooral de Samos Grand Cru en de Samos Vin Doux, welke regelmatig in de prijzen vallen. Dat is overigens niet zo verwonderlijk gezien het feit dat zelfs in de klassieke oudheid de wijn door Homerus al wordt geprezen om haar opwekkende kracht, versterkende eigenschappen en specifieke smaak.

Ongeveer 97% van de wijngaarden op Samos wordt bedekt door de muskaatdruif, de resterende 3% van de oppervlakte wordt gedeeld door de Ritino en Fokiano – rode druifvariëteit, die wordt gebruikt voor de productie van roséwijn en de wat zeldzamere tafelwijnen. De 25 dorpen die behoren tot de Samos wijnterroirs liggen voornamelijk in het noordelijke deel van het eiland. Hier kunnen de druiven, door de ideale omstandigheden in dit (semi) bergachtige gebied, langzaam maar zeker rijpen en een hoog suikergehalte bereiken, de bodem is er tevens diep waardoor de wortels dieper moeten reiken voor hun voeding, essentiële elementen in het creatieproces van deze karakteristieke muskaatwijn.

Samoswijn valt regelmatig in de prijzen
De oogst wordt op Samos ieder jaar uiteraard uitbundig gevierd met door de overheid georganiseerde wijnfestivals en start half augustus op zeeniveau eindigt rond eind oktober op het hoogste punt.

Samos wijn vormt met een productie van zo’n zes miljoen liter per jaar tegelijkertijd het grootste exportproduct (olijfolie is het tweede) van het eiland. De wijn is over de hele wereld geliefd. De Fransen zijn er dol op en zijn de grootste afnemers die jaarlijks met een eigen schip zo’n 1,5 miljoen liter komen halen, en ook het Vaticaan vult zijn wijnkelders graag met de Grand Cru van Samos. Zelfs tot in China wordt de wijn tegenwoordig geserveerd. Sinds het begin van dit jaar (2009) gaat er een belangrijk deel van deze gebottelde godendrank op reis naar het verre oosten; een nieuwe, zeer interessante wijnmarkt voor de Coöperatie Samos.

Samos Wijnmuseum

Geïnteresseerden kunnen de hoofdbottelarij in Karlovassi bezoeken (vlakbij de haven), deze is dagelijks geopend. Het officiële wijnmuseum bevindt zich in het plaatsje Malagari, op 1 km van Samos stad. Beide een bezoekje waard en zeker niet onbelangrijk om te vermelden:
Er mag naar hartenlust geproefd worden!

De belangrijkste wijnen uit de Samos Collectie


*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare