*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare

De Moderne Griekse Taal & 12 Gouden Tips

Modern Grieks
Wie ooit in Griekenland is geweest, weet hoe graag de Grieken een praatje maken. Wie bovendien een beetje Grieks spreekt, weet hoe de Grieken dat waarderen en kan nog meer genieten van de Griekse gastvrijheid. Door het kunnen verstaan, spreken en lezen van het Grieks leer je de Grieken en hun cultuur ook beter kennen. Wellicht heb je vrienden of familie in Griekenland, of Griekse vrienden in je Nederland; dan is het plezierig als je met hen en hun familieleden een beetje Modern Grieks kunt spreken.

De huidige vorm van het Grieks dat in Griekenland wordt gesproken noemt men ‘Kiní Néo-Ellenikí Glóssa’, letterlijk de ‘Gemeenschappelijke Nieuwgriekse Taal'; maar beter bekend als ‘Nieuwgrieks’ ofwel ‘Modern Grieks’. Sinds 1982 is deze vorm van de Griekse taal aangewezen als de officiële taal van Griekenland. Zonder op al te veel historische details in te gaan kan men zeggen dat dit de vereenvoudigde vorm is van een eerdere Griekse omgangstaal die ook wel ‘Oudgrieks’ wordt genoemd. Het ‘Oudgrieks’ waarvan de oorspronkelijke vorm meer dan 3000 jaar oud is, is met grote zekerheid de oudste taal in de geschiedenis van Europa. De Grieken zijn er trots op!

Het Griekse Alfabet
Het Griekse Alfabet
Ondanks dat de Nederlandse taal doorweven is met Griekse woorden, is het Grieks beslist geen gemakkelijke taal om te leren. Neem bijvoorbeeld het Alfabet (‘alpha’ en ‘beta’ zijn de eerste twee letters van het Griekse alfabet); ons alfabet kent 26 letters, het Griekse 24 letters evenals twaalf combinaties en tweeklanken. Daarbij komt dat de letters ook nog eens anders zijn of anders worden uitgesproken. Voor ons West-Europeanen, die op de middelbare school Duits, Engels of Frans hebben geleerd, is dit in het begin wel even wennen, maar wie deze basis eenmaal onder de knie heeft zal merken dat het spreken en het begrijpen van tekens en berichten veel gemakkelijker is. Wie op het Gymnasium (ook een woord uit het grieks) nog Oudgrieks geleerd heeft zal veel overeenkomsten en verschillen in de taal vinden, maar zal de letters van het alfabet zonder meer herkennen. De sleutel tot het spreken en begrijpen van de Griekse taal is de nadruk die wordt gelegd op bepaalde letters, welke, wanneer op de verkeerde plaats gezet, de betekenis volledig kunnen veranderen!

De Griekse grammatica heeft tevens zijn moeilijkheden, vooral de werkwoorden zijn lastig, maar desondanks zijn de beginselen van hoe de taal werkt toch vrij gemakkelijk te begrijpen. Het enige dat nodig is, is doorzettingsvermogen en enige hulp. Deze ‘hulp’ is zeer belangrijk; wie hele zinnen wil maken en antwoorden wil begrijpen zal, hoe vervelend misschien ook, toch echt wat grammatica moeten leren. Je zult de taal niet zomaar oppakken (alleen jonge kinderen zijn gezegend met dit voordeel), maar er moet echte inspanning geleverd worden om de taal te leren. In het begin lijkt het niet op te schieten, je denkt dat je het nooit zal leren, maar met een beetje doorzettingsvermogen en wat goede zin leer je het uiteindelijk zeker. Gelukkig zijn de Grieken zelf zeer tolerant met betrekking tot de gemartelde pogingen van buitenlanders om hun taal te spreken en iedere inspanning hiertoe wordt dan ook bijzonder gewaardeerd! Dus durf te spreken, durf fouten te maken, durf het niet te begrijpen en ontdek jouw manier van leren. Daarover gaan deze tips!

12 Gouden Tips om Modern Grieks te Leren

Kramers Zakwoordenboek
Tip 1: Begin bij het begin! Leer het Griekse alfabet uit je hoofd. Leer het tot je het kunt dromen en let vooral op de uitspraak.
Tip 2: Begin met de woorden te leren waarnaar jijzelf nieuwsgierig bent of die je direct nodig hebt. Je zult ze gemakkelijker onthouden.
Tip 3: Koop een zakwoordenboekje Nieuwgrieks-Nederlands, Nederlands-Nieuwgrieks en een notitieboekje. Als je even de tijd hebt zoek dan een woord op en schrijf het op in het notitieboekje. Herhaal je opgeschreven woorden regelmatig (schrift en spraak!).
Tip 4: Luister via internet naar Griekse radioprogramma’s. Zo raak je vertrouwd met de klanken en het tempo van de taal. Klik hier voor Anemos, een populaire muziekzender op Samos.
Tip 5: Kijk Griekse televisie (Samos TV) of koop/download een Griekse film. Ook al begrijp je niet wat er wordt gezegd, luister naar de klanken en het tempo en raak vertrouwd met de taal.
Tip 6: Luister naar Griekse muziek bijvoorbeeld hier via YouTube of koop/download een CD. Zoek er eventueel de songteksten bij en lees hardop mee. Vertaal ze zelf of lees een vertaling. Krijg zo meer taalgevoel en een grotere woordenschat.
Tip 7: Volg http://twitter.com/grieksetaal waar je iedere week nieuwe woorden en/of grammatica krijgt. Deze Tweets zijn als herhaling voor beginners en gevorderden.
Tip 8: Surf op internet naar Griekse pagina’s en lees de tekst. Ook al ken je niet alle woorden, zo oefen je je leesvaardigheid. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.samos.gr of lees een artikel op de Griekse Wikipedia.
Kokkari Roadsign
Tip 9: Label alles in je interieur, plak overal een stickertje op met de Griekse benaming. Lees ze hardop wanneer je er één tegenkomt.
Tip 10: Lees als je op Samos bent de borden langs de weg of bijvoorbeeld de namen van winkels en restaurants. Oefen zo weer je leesvaardigheid. Maak er foto’s van of schrijf de woorden op en zoek ze later op in je woordenboek.
Tip 11: Grammatica, grammatica! Volg indien mogelijk in het begin een cursus om de grammatica te leren. Dit is essentieel voor het leren van een goede zinsbouw en natuurlijk om de Grieken echt te kunnen verstaan. Voor zelfstudie kijk op deze geweldige website: Καλή τύχη! Kalí tíchi!
Succes!
http://www.greekgrammar.nl, inderdaad, Nederlandstalig!
Tip 12: Tot slot, leer van je vauten fouten, maak er zoveel mogelijk en creëer leermomenten! Durf te spreken, durf fouten te maken en durf het niet te begrijpen. Ontdek jouw eigen manier van leren.