*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare

In the Picture: Aart Staartjes

Aart Staartjes
Naast bedenker en stem van talloze kinderprogramma’s, is acteur/schrijver Aart Staartjes natuurlijk vooral bekend als Meneer Aart, de Opa van Sesamstraat. Sinds 1996 woont Aart samen met zijn vrouw in de zomermaanden op het Griekse eiland Patmos (Dodekanesos), dat op ongeveer 3 uur varen, ten zuiden van ons Samos ligt. Daar knutselt hij aan zijn huis, zijn zomerhuisjes en zijn boot en schrijft hij. In 2005 verschenen zijn jeugdherinneringen in de vorm van zijn schrijversdebuut “Aarts vader”. En een jaar later in 2006, verschenen zijn memoires als acteur in “Had ik maar een vak geleerd”. Op dit moment is er een roman in de maak en schrijft hij columns voor het tijdschrift Griekenland Magazine.

“Het leven op Patmos past me wel. Maar alleen in combinatie met Nederland. Hier kan ik van alles zien en pik ik van alles op, wat ik dan weer kan gebruiken in een verhaal. Die voeding heb ik wel nodig. Ik heb ook vrienden in Nederland en ik vind werken ook wel leuk.”

“Maar het leven op Patmos is mediterraan en overzichtelijk. Het is allemaal heel simpel; zorgen dat je de basisdingen in huis hebt en vooral dat er voldoende water is, want er is geen waterleiding. Als het niet te hard waait, varen we soms met de boot naar een eilandje waar 49 mensen wonen. Een moeder met haar twee zonen runt er een kleine taverna. Dan hebben ze twee vissen en wat groente in huis. Meer is er niet. Dat maken ze voor je klaar en dat is dan heerlijk. Die beperking, die vind ik ook prettig.”

Een Loflied (zomer 2010) door Aart Staartjes

Het is hoogzomer en bloedheet op Patmos. De ventilatoren die ik van de week gekocht heb, draaien op volle toeren. Van de airco’s kregen we hooikoorts, al het stuifmeel uit de bloeiende bomen in de achtertuin waaiden zo de kamer in. En toch wil ik een loflied schrijven.

Deze zomer zullen er minder toeristen naar Griekenland komen omdat er onzekerheid is over de economie en angst voor de vele stakingen. Bijna iedere week is het postkantoor een dag gesloten en vaart er geen veerboot. En toch schrijf ik een loflied.

We dachten dit jaar minder huurders te kunnen vinden voor onze twee huurhuizen, maar totaal onverwacht kwamen er een paar uit de hemel vallen. De tomaten smaken naar tomaat en de vis komt zo vers uit zeeEen Nederlands gezin woont alweer een week in het benedenhuis en aan hun dansende kinderen kan je zien dat ze het heerlijk hebben.

‘Het is hier zo geweldig’, vertelden de ouders gisteravond. ‘We hadden niet verwacht dat dit nog mogelijk was. Eettentjes waar je met z’n vieren voor € 50,- heerlijk kunt eten en drinken. De tomaten smaken naar tomaat en de vis komt zo vers uit zee. Iemand heeft ons gratis naar een eilandje in de baai gebracht.

Patmos
Een onmetelijk groot zandstrand lag daar op ons te wachten, we waren helemaal alleen. Elke zomer hielden we vakantie op Ibiza, maar dat werd met het jaar drukker en duurder. Dit lijkt op het Ibiza van 20 jaar geleden. De tijd heeft hier gelukkig zeker 20 jaar stilgestaan.’

Na deze lofzang van onze tevreden gasten besloot ik zelf een loflied te schrijven. Het ideale vakantieland moet de herinnering aan je jeugdjaren oproepen. Voor mij lagen die tot 1985 in Frankrijk en nu zie ik de jonge Aart terug in de baai van Grikos.

Laat dit nog heel lang voortduren!


Add a comment

You must be logged in to comment.