*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare

In the Picture: Nikolas Vartzikos

Nikólas Vartzíkos
Nikólas Vartzíkos (Νικόλας Βαρτζίκος) was de eerste Griekse zeeman die de Atlantische Oceaan en de Middellandse zee, zonder te stoppen wist over te steken. Vanuit Cape Henry in Norfolk-Virginia legde hij in 68 dagen, met zijn 14 meter lange kaag genaamd “Samos”, een afstand van 5500 mijl af (ongeveer 10.000 km), om op 14 juli 1988 uiteindelijk aan te leggen in de hoofdstad van zijn geboorte-eiland Samos, Vathý.

In 1932 werd hij geboren in Mytilíni, een dorpje in het oosten van het eiland. Op jonge leeftijd, in 1947, emigreerde hij naar Amerika waar hij in Beloit-Wisconsin woonde en studeerde. Na zijn studies maakte hij carrière bij de Amerikaanse federale overheid en in 1965 reisde hij als afgevaardigde van de “American Science Foundation” af naar Antarctica voor wetenschappelijk onderzoek.

Mónos ston Atlantikó
Zijn eerste kennismaking met de zee had Nikólas als kind op de stranden van Samos, en later door te varen in de baai van Chesapeake (USA). Uit zijn liefde voor de zee en het zeilen putte hij de kracht om deze historische reis te maken en de weddenschap die hij met zichzelf had te winnen:
Terug naar huis op mijn meest geliefde manier

In 1992 publiceerde hij zijn boek, in het Grieks met de titel “Mónos ston Atlantikó” (Alleen op de Atlantische Oceaan). Hij stierf in vrede in de Verenigde Staten op 4 augustus 2005. Op de 19e van dezelfde maand werd hij begraven in zijn geboorteplaats Mytilíni.

Add a comment

You must be logged in to comment.