28 Oktober 1940 - Nationale Gedenkdag
Επέτειος του «Οχι» – Ochi-dag, gedenkdag van het “Nee”, is een nationale gedenkdag in Griekenland, die jaarlijks op 28 oktober wordt gehouden. Op Óchi-dag wordt herdacht dat de Griekse dictator generaal Ioannis Metaxas in 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, een ultimatum van Benito Mussolini om het Italiaanse leger toegang tot Grieks grondgebied te verlenen van de hand wees.

Op 28 oktober 1940 om 04:00h ‘s nachts, na afloop van een feest in de Duitse ambassade, werd er door de Italiaanse ambassadeur in Griekenland (E. Grazzi) een ultimatum overhandigd aan de griekse generaal. In het ultimatum werd door Mussolini geëist dat Griekenland de troepen van Italië toegang zou verlenen tot Grieks grondgebied en zou toestaan er ‘strategische locaties’ zouden bezetten. Metaxas antwoord hierop was een resoluut “ÓCHI!”, oftewel “NEE!”. Er zijn echter historici die ervan overtuigd zijn dat deze lezing niet klopt en dat Metaxas in werkelijkheid in het Frans reageerde met de woorden: “Alors, c’est la guerre” (dan is het oorlog).

Anderhalf uur later, om 05:30h, vielen Italiaanse troepen die in Albanië gestationeerd waren, Griekenland binnen. Hiermee raakte Griekenland betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. In de loop van de ochtend trokken Grieken in heel het land al “Óchi” roepend door de straten en velen meldden zich ook spontaan bij het leger aan. De Grieken boden zo krachtig weerstand en slaagden erin de Italiaanse bezetters terug te dringen. Pas later, op 6 april 1941 vielen ook de Duitsers het land binnen.

De dag dat de Grieken “Nee” zeiden tegen het ultimatum van Mussolini wordt jaarlijks herdachtAl sinds 1942 wordt Óchi-dag door Grieken overal ter wereld herdacht en na de oorlog werd 28 oktober tot nationale gedenkdag uitgeroepen. In het hele land vinden herdenkingen en parades plaats en ziet men op zowel overheidsgebouwen als woningen overal de Griekse vlag hangen.

Jaarlijkse parade op Samos
Op Samos organiseert men in Samos-stad ieder jaar een grote parade met militairen, sportverenigingen en schoolgemeenschappen. Schoolkinderen hebben per school allemaal dezelfde kleren aan en bij iedere groep loopt iemand met de de Griekse vlag voorop. Voorafgaand aan de parade wordt er altijd een kerkdienst gehouden die wordt gevolgd door gezang en muziek.

*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare