6 Januari – Het Feest van de Lichten – Theofania

Theofánia
Theofánia
Op 6 januari wordt in Griekenland de doop van Jezus in de Jordaan gevierd. Dit feest heet Epifánia of Theofánia (Godsverschijning) of Yiortí ton Fóton (feest van de lichten). Het belangrijkste symbool van Epifanie is de ster van Bethlehem, als teken dat het Licht in de duisternis gekomen is. Epifanie verwijst naar de verschijning van God in de wereld. Jezus goddelijkheid wordt herdacht: de geboorte uit de Maagd Maria, het bezoek van de Wijzen uit het Oosten, en de doop van Jezus door Johannes de Doper.

De priester houdt de dag ervoor een zegeninggebed over het water. Dan bekruist de priester het water en zegent de mensen op hun voorhoofd met een in het water gedoopt bosje basilicum. In de loop van deze dag komen de kinderen voor de derde en laatste keer aan de deur de “Kálanda” zingen, nu over het licht en de zegening.

De symbolische duik
De symbolische duik
De volgende dag worden ‘s ochtends de ochtenddienst en een liturgie gevierd. Vervolgens gaan de mensen met de icoon van Jezus’ doop in de Jordaan naar de rivier, het strand, de beek of de haven. De priester zegent het water en gooit er vervolgens, als symbool van de doop van Jezus, een kruis in. Hierna duiken verschillende durfals het koude water in om het kruis naar boven te halen en terug te brengen. De winnaar wordt geëerd. Op plaatsen waar het water te diep is of vervuild heeft de priester het kruis aan een kettinkje gebonden en kan hij het direct weer naar boven halen.
*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare