Agía Triáda - Het symbool van Karlóvassi
Καρλόβασι – Aan de noordwestkust van Samos, op ongeveer 32 kilometer van de hoofdstad Vathý, ligt Karlóvassi. Uitgestrekt over vele kilometers langs de kust en voor een groot deel diep landinwaarts, is Karlóvassi – met meer dan 5700 permanente inwoners – de tweede grote stad van het eiland. Al kort na de aanleg van de commerciële haven tegen het einde van de 19e eeuw, kreeg de stad de naam van het “Handelscentrum”.

Met de komst van de Klein-Aziatische Grieken rond 1922 groeide Karlóvassi met een sneltreinvaart uit tot het bruisende centrum van de leer-, tabak- en olijfzeepindustrie. Met meer dan 50 leerlooierijen, fabrieken voor olijfzeep en tabak was het in 1929 het economische hart van het eiland. De industriëlen De vijf afzonderlijke, historisch samengegroeide stadsdelen van Karlóvassi, hebben ieder hun eigen typerende kenmerkenbouwden er landhuizen, prachtige villa’s, en grote bankgebouwen en kerken. Helaas, na de Tweede Wereldoorlog nam de vraag naar natuurleer en zeep op basis van olijfolie af, en kwamen veel van de fabriekshallen en gebouwen langs de lange kade leeg te staan. De stad raakte evensnel weer in verval… Het Karlóvassi van nu, wat op het eerste gezicht “door de overblijfselen van toen” een oude spookstad lijkt, is op het tweede gezicht en naast dat er zoveel moois te zien is, een uniek veelzijdige en zeker moderne kustplaats.

Lykoúrgos Logothétis
Zoals de naam al aangeeft is “Paléo” (Oud) Karlóvassi de eerste nederzetting van de stad. Het werd rond 1600 op een steile, met dennen- en olijfbomen begroeide heuvel ten zuiden van de haven gebouwd; ver van de zee om zich tegen invasies te beschermen. Het huidige symbool van de stad, de van verre zichtbare kerk Agía Triáda (Allerheiligste Drie-Eenheid), bekroont met trots dit stadsdeel dat een nog echt traditioneel karakter heeft.

In het hart van de kustvlakte werd er later een nieuwere nederzetting aan toegevoegd om “Meséo” (Midden) Karlóvassi te vormen. In Meséo staan prachtige villa’s en koopmanshuizen van de voormalige industriëlen. Oude woonhuizen en bakkerijen sieren hier het straatbeeld; het centrale dorpsplein, waar tevens het standbeeld van bisschop Kyrillos staat, onderstreept nog eens de karakteristieke dorpse sfeer van dit stadsdeel.

Een bijna altijd droge rivierbedding scheidt “Néo” (Nieuw) Karlóvassi van Meséo. De nieuwbouwwijk Néo Karlóvassi is het economische hart en tevens het levendigste gedeelte van de stad. Hier vind men het gemeentehuis, de grote bisschoppelijke kerk, het busstation en het gezellige, met terrassen gevulde plein “Platía Vadaskatzi”. In een neo-Karlóvassi is de geboortestad van Likoúrgos Logothétis, de held van de Samiotische opstand in 1821classicistische villa uit 1903, huist uit eerbetoon aan Pythagoras de bibliotheek van de wiskundefaculteit van de Egeïsche Universiteit. Hoewel er in de smalle zijstraatjes nog wel iets van de vroegere sfeer terug te vinden is, zijn er vooral veel winkels en overheidsgebouwen. Hier in Néo Karlóvassi, waar de wegen naar Kokkári en het zuiden van Samos bijeen komen, doen veel Samioten hun inkopen.


Kerk Ágios Nikólaos
Limáni en Órmos (baai) Karlovásou, werden tegen het einde van de 19e eeuw bewerkstelligd. Órmos Karlovásou is de oude leerlooiers- en zeepwijk. Dit gedeelte strekt zich uit vanaf de westelijker gelegen haven, aan de rand van Meséo, tot aan de oostelijke rand van de gehele kustvlakte. De leegstaande villa’s, pakhuizen, fabrieksgebouwen en leerlooierijen die hier de kustlijn ontsieren hebben betere tijden gekend.

Ruïnes in de verlaten baai

De haven en de scheepswerf (rechtsonder)
Tenslotte de havenwijk Limáni Karlovásou. Limáni, wat letterlijk uiteraard haven betekent, is gebouwd rond de commerciële haven. Hier leggen ook sommige veerboten aan die Samos met andere eilanden en het vasteland verbinden. Vlakbij de “Platía Pythágora” (het Pythagorasplein), wat één groot visrestaurant lijkt te zijn, bevind zich de hoofdbottelarij en tevens wijnkelder van de beroemde Samoswijn. De oude scheepswerf bevind zich langs de weg richting het strand van Potámi.

Zowel in de stad zelf als in de omgeving zijn er veel alternatieven voor accommodatie te vinden. Een toeristische trekpleister is het hele gebied rond

Veel groen op wandelafstand van Karlovassi (gebied rond Potami)
Potámi; een plaats van adembenemende schoonheid met watervallen en beekjes, weelderige vegetatie, twee kleine meertjes en natuurlijk het eerder genoemde strand. In het bijzonder het vermelden waard zijn respectievelijk de Kimissís tis Theotókou Kathedraal uit 1898 en het Volkenkundig Museum (Folklore History Museum), beiden in Neo Karlovassi. Net buiten de stad, op 20 min wandelen, is in een grot het kerkje van Agiós Andónios (St.Anthony) te vinden.
Een bijzondere stad van uitersten, om te ontdekken en te herontdekken…Welcome to Karlóvassi!


*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare