Schitterend uitzicht op de baai
Schitterend uitzicht op de baai
Μαραθόκαμπος – Marathókambos, gelegen op 3 km van de zee in het zuidwesten van Samos, is een relatief kleine plaats en tevens de hoofdstad van de gelijknamige gemeente. De naam Marathókambos, wat in het Grieks letterlijk Venkelveld betekent, is waarschijnlijk afgeleid van de lager gelegen vlakte in de richting van de zee, waar men vroeger veel venkel verbouwde. Minder aannemelijk maar evengoed mogelijk is de suggestie dat de naam komt van kolonisten die van Marathoniso (Peleponnesos) kwamen. Destijds, in de 17e eeuw, waren het echter ook eilandbewoners uit Chios, Karpathos, Ikaria en Kreta die zich als immigranten op deze plaats vestigden.

Vroeger waren veel bewoners zeelieden, zij bouwden hun eigen schepen
in de lagergelegen baai.
Vanuit Órmos bereikten zij bijna alle havens van de Middellandse
en de Zwarte Zee

Het traditionele Marathókambos ademt de sfeer van lang vervlogen tijden. Smalle straatjes, typisch-Samiotische huizen en veel natuurlijke bronnen, waarvan de grootste op het Platía Louga (Lougaplein) voorbijgangers verwelkomt met koel, dorstlessend bergwater. Marathókambos wordt vaak in één adem genoemd met de lager gelegen plaats Órmos of voluit: Órmos Marathókambou, letterlijk de Baai van Marathókambos. Órmos diende vroeger als haven van Marathókambos en heeft een prachtige plek in de baai. Lang was scheepvaart hier de hoofdactiviteit en op de diverse scheepswerven werden zeilboten en schepen gebouwd. Deze tradities hielden lang aan en beleefden rond 1920 gezamenlijk hun hoogtijdagen. Nog lang na deze piek, tot aan ongeveer 1965 zorgde dit voor veel werkgelegenheid onder de bewoners uit de omgeving. Het vermelden waard hierbij is dat het dorp destijds maar liefst 3650 inwoners telde!

Smalle straatjes
Nergens op Samos zijn de straatjes zo smal
Tegenwoordig leven de ongeveer 1700 inwoners voornamelijk van de olijfteelt en in zekere mate van toerisme en visserij. Het grootste deel van de aanlevering van verse vis in de dorpen aan de zuidkust van Samos is te danken aan de vissers uit Órmos. De ontwikkeling van het toerisme daarentegen is pas sinds een paar jaar op gang gekomen. Gemakkelijker dan in Marathókambos, is er in Órmos voldoende accommodatie te vinden. Aan de kade bij het haventje bevinden zich diverse gezellige tavernes. Het lange kiezel/zandstrand met kristalhelder water is uitnodigend.

Καλώς ήρθατε στο Μαραθόκαμπος!

Welcome to Marathókambos!


Het pittoreske haventje van Órmos
Het pittoreske haventje van Órmos
Bijzonderheden in de omgeving:

– Uitstekend en interessant wandelgebied
– Agios Georgios Klooster (17e eeuw)
– Ioannis Eleimonas Klooster (1867)
– Panagia Klooster (1887)
– De Grot van Pythagoras 350 meter hoogte
– Evangelistria Klooster 700 meter hoogte
– Profitis Ilias Kerkje, 1170 meter hoogte
– Vigla, de top van de Kerkis, met 1445 meter hoogte het hoogste punt van Samos*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare