Pythagórion ofwel 'Tigáni'
Πυθαγόρειο – Pythagório(n), het oude stadje dat de naam van de Griekse wijsgeer Pythagoras draagt, ligt aan de oostrand van de uitgestrekte Chóravlakte in het zuidoosten van Samos. De oude naam ‘Tigáni’, wat braadpan betekent, doet al vermoeden dat het hier warm kan zijn, en gedurende de zomermaanden is dat ook zo. Het is hier dan aanmerkelijk warmer dan aan de noordzijde van het eiland, waar de Meltémi wind dan de nodige verkoeling brengt. De andere reden voor de benaming is het cirkelvormige havenbekken, dat nog rust op de oude fundamenten uit de tijd van de tyran Polycrates, waarbij de lange pier – als steel van de braadpan – ver in zee steekt.

De historische kern van Samos bevind zich hier
in het zuiden
In de klassieke oudheid was het de hoofdstad van eiland en kende het vooral ten tijde van de heerschappij van Polycrates (535-527 v.C.) een bloeiperiode. Overal in de stad en de omgeving zijn nog steeds bouwwerken uit zijn regeringsperiode te vinden. De stad zelf liet hij beveiligen door muur met een lengte van meer dan 6 km, en de fundamenten van de door hem aan laten leggen havenhoofden dienen nu nog altijd ter bescherming tegen de stormachtige zee. Hij beheerste door geweld, piraterij, onderdrukking en nieuwe technische – zoals de snelle roeiboot ‘Samaina’ – grote delen van de Egeïsche Zee. In deze hoogtijdagen telde de stad wel 25.000 inwoners. Tegenwoordig zijn dat er slechts 2.000 en kan men zich, ondanks de vele historische overblijfselen, nog nauwelijks voorstellen hoe groot en machtig Pythagório ooit was.

Het gezellige haventje
De stad ligt schitterend op een helling aan een pittoreske baai, en hoewel een echt droomstrand ontbreekt, is Pythagório toch van een voormalig vissersplaatsje volledig gemetamorfoseerd in een toeristencentrum. De meeste reizigers naar Samos arriveren ‘s zomers via het nabijgelegen vliegveld “Aristarchos of Samos”. Er zijn, zoals in het tevens toeristische Kokkári, veel restaurants, bars, taverne’s, (souvenir)winkels, hotels en reis- en verhuurkantoren. Tussen de haven, waar traditionele Kaïk’s naast luxueuze zeil- en motorjachten liggen, en de hoofdstraat die Pythagório met Chóra en Vathí verbindt in, ligt de oude stad Pythagório die voor het grootste deel uit de 19e eeuw stamt. Net ten noorden van deze hoofdstraat, de Odós Lykoúrgous Logothétis, bevindt zich het middelpunt van het dorpsleven, de Platía Iríni, ofwel het Plein van de Vrede. Hier prijkt op de muur van het gemeentehuis de oorkonde waaruit blijkt dat Pythagório en Het Heiligdom van Hera officieel zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Archeologisch Museum van Pythagório bestaat uit een kleinschalige expositie van talrijke vondsten uit de omgeving. De belangrijkste vondsten zijn echter te zien in het gelijknamige museum van Samos-stad, Vathí.

De Eupálinos Tunnel
Pythagorio heeft veel historische bezienswaardigheden. De beroemde Tunnel van Eupálinos, de Burcht van Logothétis en de aangrenzende hoofdkerk Metamórphosis, het moderne Pythagoras monument op de gelijknamige pier, de antieke stadsmuur, de Romeinse Thermen, het antieke Theater, het nabijgelegen klooster Moní Spilianí en natuurlijk het Heiligdom van Hera.

Tijdens de zomermaanden varen er bovendien vanuit de haven, de Platiá Tigáni, elke ochtend traditionele Kaïki’s naar verschillende stranden, zodat men niet alleen is aangewezen op de kiezelstranden in de directe omgeving. Er heerst een aangename sfeer, zelfs tijdens de zomerdrukte.

Captain Andonis' Boat


Καλώς ήρθατε στο Πυθαγόρειο!
Welcome to Pythagório!*Nieuw* Check in locaties via Samos Magazine

Samos Magazine on Foursquare6 nieuwe locatie-lijsten!

Like us on Foursquare