De Periptero

Posted by
|

U heeft er ongetwijfeld al één gezien als u al eens in Mindless Behavior tour
Griekenland bent geweest: een Perípterσ. Dat is een kiosk waar men vooral kranten, tijdschriften en sigaretten verkoopt, en waar je kon telefoneren (in de tijd dat de meeste mensen thuis nog geen telefoon hadden was dit geen overbodige luxe).
Een baken in het leven van elke Griek
Oorspronkelijk werden deze kiosken uitgebaat door oorlogsveteranen die invalide waren geworden. Maar de tijden zijn veranderd, en de veteranen zijn ook dunner b(g)ezaaid. Ook de Períptero is veranderd. Sommige zijn eigenlijk al een kleine supermarkt geworden. Je vind er echt alles: dranken, chocolade, chips, koekjes, aspirines, scheermesjes, telefoonkaarten, noem maar op. Een baken in het leven van elke Griek.

Períptero in Vathi (Samos Stad)

Períptero in Vathi (Samos Stad)

De Periptero is vaak dag en nacht open. Krijg je onverwacht bezoek en heb je niets in huis? Is het heet, wil je een ijsje, maar zijn de winkels gesloten? Hoofdijn? Honger? Je laatste sigaret? Geen beltegoed meer? Hup, even naar de Períptero. En zeker in de zomer is het handig: met de grote hitte dien je constant te drinken. De Períptero heeft altijd gekoeld water staan, reken maar!

Uit: Jassas!
Door: Wil Oosterveld

Ook van deze schrijver:

Kussen op Witte Donderdag


 

DE NIEUWSBRIEF
samos-magazine.nl

Ontvang periodiek een overzicht van de laatste berichten en gebeurtenissen op de website. Vul hieronder uw naam en emailadres in:


* 100% privacy, uw email-adres wordt niet doorgegeven aan derden en ook niet voor andere doeleinden gebruikt.