Eenvoudige Recepten : Deel 1

Posted by
|

Griekse omelet met ui

Ingrediënten (voor 2 personen): 4 eieren, 120 gram rode ui, olijfolie, peper & zout

Snijd de ui in dunne ‘halve maantjes’. Bak in olijfolie tot ze zacht zijn, maar nog niet bruin. Voeg vervolgens de losgeklopte eieren toe, met wat zout en peper (en als je wilt ook een beetje bloem om meer volume te geven). Bak de omelet aan beide zijden, maar zorg er voor dat hij niet te donker van kleur wordt.

Het uitje maakt de omelet extra lekker. Als u wilt kunt u ook stukjes tomaat, gekruimelde feta kaas en gehakte peterselie toevoegen.

Sperzieboontjes in olijfolie

Fruit wat fijngehakte (lente)uitjes in ¾ kopje olijfolie. Grebruik een flinke pan. Voeg vervolgens 1 kilo sperzieboontjes (of doperwtjes) toe laat dit ongeveer 10 minuten op laag vuur koken. Voeg nu ongeveer 4 dl water toe met twee blokjes kippenbouillon, en dille naar eigen smaak en inzicht. Laat dit geheel nog eens, met de deksel op de pan, gedurende 1 uur zachtjes pruttelen.

Samiotische Kritharaki

Kritharáki is een rijst-pasta die vooral gebruikt wordt in de Griekse en Italiaanse keuken. Ook wel Risoni genoemd of Orzo, te verkrijgen in de speciaalzaak.

Voeg 3 in ‘halve maantjes’ gesneden uien en 3 teentjes geperste knoflook toe aan een laagje hete olijfolie, in een flinke pan. Laat de ui zacht worden. Snijd 5 tomaten in flinke stukken en voeg deze toe. Breng op smaak met zout en peper en laat het geheel ongeveer 1 á 2 minuten zachtjes koken. Voeg nu eerst de juiste hoeveelheid (warm) water voor de ‘Kritharáki’ toe, en daarna de kritharáki zelf. Laat dit geheel ongeveer 25 tot 30 minuten koken. Voeg indien nodig wat meer warm water toe.

De juiste verhouding is 1 deel kritharáki met 3 delen water. Indien gewenst vervangen we het water door runderbouillon. Serveer deze Samiotische Kritharáki warm, met geraspte kaas naar keuze of met stukjes feta kaas (tip: gebruik ook eens Philadelphia roomkaas). Garneer met wat kleine basilicumblaadjes.

Maria Markaki

Καλή σας ΄Ορεξη!
Kalí sas óreksi!
Eet smakelijk!


Maria Markaki
Kokkari, Samos


Contact


Add a comment

You must be logged in to comment.