Introductie Receptenreeks

Posted by
|

Met dit eerste Samiotische recept introduceert Samos Magazine het begin van een reeks authentiek Griekse en met name Egeïsche kookrecepten. Wij zullen u vanaf nu regelmatig trakteren op variaties van de Griekse keuken zoals deze op de eilanden Samos, Ikaria en Fourni worden voorgeschoteld. Samos is rijk aan traditie en haar keuken is logischerwijs dan ook gebaseerd op traditionele lokale producten zoals de wereldberoemde Samos wijn, de unieke aromatische olijfolie en kruiden en de pure honing en zuivelproducten. Daarnaast onderscheidt de Egeïsche keuken zich door meer gebruik te maken van oosterse smaken zoals kaneel, komijn, munt of saffraan en kruiden in het algemeen. De traditionele gerechten worden plotseling rijker en voller van smaak. Om u als lezer te helpen deze smaken naar uw eigen keuken brengen zullen wij van start gaan met een eenvoudig te bereiden bijgerecht en één van de specialiteiten van Samos:

Revithokeftedes | Kikkererwtkroketten

Samiotische Kikkererwtkroketjes
Grieks: Ρεβυθοκεφτέδες

Ingrediënten:

500 gram kikkererwten
2 geraspte uien
4 geperste teentjes knoflook
munt, oregano, gehakte dille
1 fijngehakte tomaat
1 ei
zout, peper naar smaak
bloem, zoveel als nodig


Bereiding:

Laat de kikkererwten een nacht lang in een kom met warm water (z)wellen. Giet ze de volgende ochtend af en maal ze fijn met behulp van de keukenmachine of blender (verwijder van tevoren eventueel de vliesjes). Voeg vervolgens, behalve de bloem, alle ingrediënten aan het mengsel toe en kneed het geheel tot een malse substantie. Tijdens het kneden is het de kunst om de bloem beetje bij beetje (grieks: siga-siga) aan het beslag toe te voegen. Voeg net zoveel toe als nodig om een niet al te stevig en – al net zo belangrijk – niet te slap beslag te verkrijgen.

Verwarm nu in een hoge pan een flinke laag olijfolie om de revithokeftédes te frituren. Laat als de olie heet is, met een eetlepel steeds een schep van het beslag in de olie glijden. Zorg ervoor dat de lepel tijdens de handeling elke keer de binnenkant van de pan aanraakt. Dit is namelijk nodig om te voorkomen dat het beslag “uit elkaar valt”. Laat de kikkererwtkroketjes langzaamaan rondom goudbruin worden en haal ze uiteindelijk met een vork uit de pan.

Maria Markaki
Revithokeftédes zijn heerlijk als http://4seohunt.biz/www/globalvoicesonline.org
meze met Ouzo of wijn en worden zowel warm als koud gegeten.

Καλή σας Όρεξη!

Maria Markaki
Kokkari, Samos

Contact